Γιατι ειναι σημαντικη η στοματικη υγιεινη για ολοκληρο τον οργανισμο;

person Posted By: Focus On list In: HOME comment Comment: 0 favorite Hit: 387

Με τον όρο στοματική υγιεινή αναφερόμαστε στο σύνολο των ενεργειών που αφορούν τη φροντίδα του στόματος μας, όπως η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων της στοματικής κοιλότητας.

Η αμέλεια των κανόνων στοματικής υγιεινής προκαλούν πολλά προβλήματα όπως δύσοσμη αναπνοή, φθορά των δοντιών και άλλες παθήσεις.

Μέσα από πολλές έρευνες έχει επιβεβαιωθεί ότι παθήσεις των δοντιών και των ούλων, όπως η περιοδοντίτιδα, έχουν άμεση σχέση και μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη γενική υγεία του σώματoς.

 

Επισκέψεις στον οδοντίατρο: Η Κύπρος στον πάτο της λίστας για την ΕΕ!

 

Σύμφωνα με την Eurostat, στην Κύπρο το 2017 καταγράφηκαν μόλις 0,1 επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά κάτοικο το έτος, κάτι το οποίο μας κατατάσσει ως χώρα στην τελευταία θέση της λίστας για την ΕΕ. Ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της Κύπρου είναι τέσσερις φορές μικρότερο από της προτελευταίας χώρας στη λίστα, της Ρουμανίας με 0,4.

 

Ποια είναι τα κύρια νοσήματα της στοματικής κοιλότητας και πώς συνδέεται με αλλά σοβαρά νοσήματα του οργανισμού;

 

Τα κύρια νοσήματα της στοματικής κοιλότητας είναι η Ουλίτιδα, η Περιοδοντίτιδα και η Τερηδόνα.

Ουλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των ουλών. Είναι η πρώτη ένδειξη ύπαρξης νόσου στα ούλα η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Ωστόσο, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά της ουλίτιδα, μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύ πιο σοβαρή μόλυνση, την περιοδοντίτιδα.

Περιοδοντίτιδα είναι η προχωρημένη λοίμωξη των ούλων που προκαλεί τον διαχωρισμό των δοντιών από τα ούλα, φθείροντας έτσι όχι μόνο τα ούλα, αλλά και τα οστά που κρατούν τα δόντια στη θέση τους. Η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, παράλληλα με πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, αν δεν αντιμετωπιστεί. Η περιοδοντίτιδα αντιμετωπίζεται από επαγγελματίες.

Τερηδόνα είναι η νόσος η οποία οφείλεται σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα φυσιολογικά οι οποίοι διασπούν τους υδατάνθρακες και παράγουν οξέα, τα οποία διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών.

Όπως ήδη αναφέρθηκε επιστημονικές έρευνες έχουν συσχετίσει την κακή στοματική υγεία με μια σειρά προβλημάτων υγείας, για τον λόγο αυτό η πρόληψή και η αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη.

Χωρίς να έχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα τι κρύβεται πίσω από αυτές τις συσχετίσεις οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα βακτήρια του στόματος μπορεί να διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος και να βλάπτουν βασικά όργανα, ενώ υποστηρίζουν ότι η φλεγμονή είναι ίσως ένας κοινός παρονομαστής, υποστηρίζουν. Τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή πρόωρο τοκετό, άνοια, διαβήτη ή ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πιο κάτω θα δούμε με πιο αναλυτικό τρόπο ποια νόσος και πώς επηρεάζει τη γενική υγεία του σώματός μας.

Στοματική Υγιεινή και Διαβήτης

Όπως όλες οι λοιμώξεις έτσι και η ουλίτιδα, αναγκάζει το σώμα να παράγει κυτοκίνες, πρωτεΐνες οι οποίες αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και δυσκολεύουν έτσι τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ο μη ρυθμισμένος διαβήτης από την άλλη πλευρά, εξασθενεί το μηχανισμό επούλωσης του οργανισμού, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο της ουλίτιδας, δείχνοντας ότι οι δύο καταστάσεις είναι στενά συνδεδεμένες. Η ρύθμιση της μιας κατάστασης βοηθά στον έλεγχο της άλλης.

Στοματική Υγεία και Καρδιακή Νόσος

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, τα άτομα με περιοδοντική νόσο έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Μια θεωρία είναι ότι τα βακτήρια του στόματος εναποτίθενται  στις πλάκες των στεφανιαίων αρτηριών και συμβάλλουν στη δημιουργία θρόμβων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά επεισόδια. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η φλεγμονή αυξάνει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Στοματική Υγεία και Άνοια

Η ουλίτιδα έχει συσχετιστεί επίσης με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.  Κάποιοι άλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ακόμη ότι τα περιοδοντικά προβλήματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με ηπιότερη γνωστική βλάβη, όπως προβλήματα μνήμης. Ενώ δεν έχει αποδειχθεί ότι η καλή στοματική υγεία προστατεύει από τη νόσο, έχει φανεί ότι η φλεγμονή νωρίς στη ζωή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αργότερα.

Στοματική Υγεία και Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπως και η περιοδοντική νόσος είναι μία φλεγμονώδης διαταραχή. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008 φάνηκε ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν σχεδόν οκτώ φορές πιο πιθανό να έχουν περιοδοντική νόσο.

Στοματική Υγεία και Πρόωρος τοκετός

Στοιχεία έδειξαν ότι σοβαρή περιοδοντική νόσος σε μητέρες είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου πρόωρου τοκετού. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης προσταγλανδίνης, η οποία πυροδοτεί τον τοκετό. Οι μελέτες επίσης έδειξαν ότι η πρώιμη θεραπεία της ουλίτιδας και η βελτίωση της στοματικής υγείας των γυναικών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

 

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθούμε για σκοπούς διατήρησης υγείας των δοντιών και των ούλων;

 

Το βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα, μετά το φαγητό, η τακτική χρήση νήματος καθώς και η χρήση στοματικού διαλύματος, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το στόμα μας. Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμοί υποστηρίζουν επιπλέον ένα υγιές στόμα και τυχόν προβλήματα μπορούν να αναγνωριστούν νωρίς και να διορθωθούν πριν από τη μόνιμη παρουσία βακτηρίων στο στόμα σας.

Με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές σας αλλαγές, μπορείτε να υποστηρίξετε την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα βακτηρίδια στο στόμα. Σημαντικό είναι επίσης να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας έτσι ώστε να ξεκουραζόμαστε αρκετά, να αποβάλουμε το άγχος, καθώς και κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Για πλήρη φροντίδα της στοματικής υγείας συνιστάται η ολοκληρωμένη γκάμα πρωτοποριακών και υψηλής ποιότητας προϊόντων GUM. Η σειρά προϊόντων της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών της στοματικής υγιεινής και περιλαμβάνουν την φροντίδα των ούλων, την ξηροστομία, τα ευαίσθητα δόντια, την ορθοδοντική φροντίδα αλλά και εξειδικευμένα προϊόντα για τα παιδιά. Επιλέξτε ανάμεσα από οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, στοματικά διαλύματα, μεσοδόντια βουρτσάκια, σπρέι για δροσερή αναπνοή και οδοντικά νήματα

Βρείτε τώρα την ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων στοματικής υγιεινής GUM στο νέο Κυπριακό Ηλεκτρονικό Κατάστημα EvZeen.com, ενημερωθείτε περαιτέρω σχετικά με το τι μπορούν να σας προσφέρουν και επωφεληθείτε των μοναδικών προσφορών του EvZeen.com!

 

Comments

No comment at this time!

Leave your comment



Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος