Μαθετε οσα πρέπει να ξερετε για τη διατροφη χωρις Γλουτενη

person Posted By: Focus On list In: HOME comment Comment: 0 favorite Hit: 314

Η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας και χαρακτηριστικό της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού μας. Κάθε επιλογή που κάνουμε έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία μας. Η καθημερινή λήψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών και η αποφυγή αυτών που πιθανόν να προκαλέσουν δυσλειτουργίες ή άλλα προβλήματα στο σώμα μας είναι απαραίτητη. 

Πολλά συστατικά που υπάρχουν σε τρόφιμα που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση ευθύνονται για διάφορα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι και η γλουτένη, την οποία καταναλώνουμε όχι μόνο καθημερινά αλλά και σε μεγάλες ποσότητες τις περισσότερες φορές, παρά το γεγονός ότι η διατροφική της αξία δεν είναι υψηλή.

 

Τι είναι όμως η Γλουτένη;

Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη η οποία προσδίδει στις διάφορες τροφές ελαστικότητα και σκληρότητα. Είναι ο συνδυασμός δύο άλλων πρωτεϊνών, της γλοιαδίνης και της γλουτελίνης. Τη βρίσκουμε κυρίως στο σιτάρι, το αγριοσίταρο, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Είναι το συστατικό που προκαλεί κορεσμό στην πείνα και υπάρχει σε τροφές όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και τα δημητριακά.

 

Γιατί κάποιος να αφαιρέσει τη Γλουτένη από τη διατροφή του;

Για την πλειοψηφία των ατόμων, η πέψη της γλουτένης δεν αποτελεί πρόβλημα. Υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού το οποίο έχει μερικής ή σοβαρής μορφής δυσανεξία στην συγκεκριμένη πρωτεΐνη και είναι αναγκαίο να ακολουθεί μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Η διατροφή χωρίς γλουτένη αποτελεί την διατροφή κατά την οποία γίνεται αποκλεισμός της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Τέτοια διατροφή επιλέγουν να υιοθετούν άτομα τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στη γλουτένη με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν ήπιο φούσκωμα, στομαχικές κράμπες, διάρροια, πονοκεφάλους, ναυτία, δυσπεψία ή κόπωση μετά την κατανάλωση της. 

Διατροφή χωρίς γλουτένη, υιοθετούν και άτομα τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια χρόνια πάθηση του γαστρεντερικού. Κατά την κοιλιοκάκη, προκαλείται φλεγμονή στο λεπτό έντερο των ατόμων ενώ ταυτόχρονα εμποδίζεται ο μεταβολισμός της γλουτένης και μπορεί να προκαλέσει χρόνια διάρροια, αδυναμία ανάπτυξης (σε παιδιά) και κόπωση.

Η κοιλιοκάκη και η ευαισθησία στη γλουτένη δεν θεραπεύονται, συνεπώς, η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη. Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη που προαναφέρονται, υποχωρούν μετά από διατροφή ελεύθερη σε γλουτένη για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

 

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς Γλουτένη

Η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε άτομα με δυσανεξία σε αυτή και άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, ενώ τα βοηθάει να ελέγχουν τα συμπτώματα και να αποτρέπουν τις επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν.

Η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα στις πιο πάνω περιπτώσεις, αλλά έχει και κάποια άλλα σημαντικά οφέλη τα οποία θα ήταν καλό να γνωρίζουμε από τη στιγμή που επιλέγουμε διατροφή χωρίς γλουτένη. 

  • Τα αντισώματα του οργανισμού μας φτάνουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Γίνεται αναγέννηση των τοιχωμάτων του λεπτού εντέρου.
  • Ο κίνδυνος επακόλουθων ζημιών μειώνεται.
  • Γίνεται καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.
  • Βελτιώνεται στο σύνολό της κατάστασης της υγείας μας.
  • Γίνεται καλύτερος έλεγχος των τροφών που καταναλώνονται και εξαλείφονται έτσι από τη διατροφή μας τρόφιμα επεξεργασμένα και ανθυγιεινά.
  • Η ποιότητα της ζωής βελτιώνεται.
  • Αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας.
  • Βελτιώνονται τα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, ορισμένων καρκίνων και διαβήτη.

 

Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν Γλουτένη

Για τους σκοπούς αυτούς, παράγονται πλέον προϊόντα στα οποία κατά τη διαδικασία παραγωγής τους γίνεται αφαίρεση της πρωτεΐνης της γλουτένης, καθιστώντας έτσι το προϊόν ασφαλές για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή πιο ήπιας μορφής δυσανεξία στη γλουτένη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν μειωμένη γεύση ή θρεπτική αξία.

Τέτοιου είδους είναι και τα απολαυστικά προϊόντα Dr. Schär. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη Dr. Schär είναι τα νούμερο 1 προϊόντα χωρίς γλουτένη, σε ποικιλία, ποιότητα και γεύση, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη! Μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων η οποία υπόσχεται ένα συνδυασμό πλούσιας γεύσης και των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την υγεία μας.


Τώρα μπορείτε να βρείτε σε μειωμένες τιμές ποικιλία προϊοντικών επιλογών που σας προσφέρει η Dr. Schär στο νέο Κυπριακό Ηλεκτρονικό Κατάστημα  EvZeen.comκαι να εμπλουτίσετε την διατροφή σας μακριά από τη γλουτένη! 

Comments

No comment at this time!

Leave your comment



Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος