H σωστη φροντιδα της γυναικειας ευαισθητης περιοχης και η προστασια της από λοιμωξεις

person Posted By: Focus On list In: HOME comment Comment: 0 favorite Hit: 265

H σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής απασχολεί αρκετά τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και ειδικότερα τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι και οι παράγοντες που συμβάλλουν σε μολύνσεις πολλαπλασιάζονται.

Ευαίσθητη περιοχή είναι ο κόλπος και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας, ενώ πολλές φορές εννοείται όλη η περιοχή του εφηβαίου, δηλαδή η περιοχή που υπάρχει τριχοφυΐα.

 

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περιοχής οφείλεται στην έκκριση κολπικών υγρών, στην τριχοφυΐα αλλά και στο γεγονός ότι αυτή η περιοχή δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τον αέρα.

Οι αδένες του κόλπου του τραχήλου της μήτρας καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης της γυναίκας εκκρίνουν υγρά τα οποία είναι υπεύθυνα για την εφύγρανση του κόλπου κατά τη σεξουαλική επαφή ενώ παράλληλα προστατεύουν την περιοχή από τα μικρόβια. Κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας, υπάρχουν διάφορες φυσιολογικές μεταβολές στα υγρά, όσον αφορά τη σύσταση, την ποσότητα και την πυκνότητα.

 

Λόγω των πιο πάνω οι γυναίκες πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσάρεστες καταστάσεις και ενοχλήσεις με συχνότερες τον κνησμό στον κόλπο ή και εξωτερικά, το αίσθημα καύσου, τα δύσοσμα και με περίεργο χρώμα κολπικά υγρά, την κολπική ξηρότητα (απασχολεί συνήθως γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση), τη ξηρότητα δέρματος όπως και τους δερματικούς ερεθισμούς.

 

Μικρόβια του κόλπου

Περιοχές του γεννητικού συστήματος της γυναίκας όπως η ενδομήτρια κοιλότητα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες και οι βαρθολίνειοι αδένες δεν παρουσιάζουν μικρόβια ενώ άλλες περιοχές όπως το αιδοίο, ο κόλπος και ο τράχηλος της μήτρας είναι εποικισμένα από ποικιλία μικροβίων, τα οποία αποτελούν την φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα.

Ο αριθμός των μικροβίων αυτών που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Μεταξύ αυτών υπάρχουν μύκητες, αιμόφιλος του κόλπου, σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι, γαλακτοβάκιλλοι κλπ. Η παρουσία των γαλακτοβάκιλλων καθιστούν το κολπικό περιβάλλον όξινο με pH 4-4,5, κάτι το οποίο μπορεί να μεταβληθεί για διάφορους λόγους (λήψη αντιβιοτικών, εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη κλπ).

Οι μεταβολές αυτές είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθιστούν την περιοχή ευάλωτη στην προσβολή από μικρόβια ή στον υπερ-πολλαπλασιασμό αυτών που υπάρχουν ήδη με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής του κόλπου. Λόγω της φλεγμονής αυτής προκαλούνται μολύνσεις συμπεριλαμβανομένης της κολπίτιδας και της βακτηριακής βαγίνωσης.

Προστασία της ευαίσθητης περιοχής

Η γεννητική περιοχή της γυναίκας έχει μια ιδιαίτερη φυσιολογία, με εκατομμύρια μικροοργανισμούς, άλλους βλαβερούς, άλλους ωφέλιμους.

Η σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγιεινή του γυναικείου σώματος, αφού τόσο ο κόλπος όσο και το αιδοίο χρήζουν καθημερινής περιποίησης έτσι ώστε να αποφεύγονται κολπίτιδες και άλλες λοιμώξεις της περιοχής.

Ο κόλπος διαθέτει διάφορα συστήματα αυτοάμυνας, έτσι ώστε να παραμένει καθαρός και υγιής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη και η δική μας συμμετοχή στον καθαρισμό και την υγιεινή του και αυτό πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας μόνο τα κατάλληλα προϊόντα, ώστε να μην γίνονται διαταράξεις στην φυσιολογική ισορροπία του βλεννογόνου.

Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε τη σημαντικότητα της ιδιαίτερης και εξειδικευμένης φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής, πολλές φορές δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή έχουμε συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης, είτε επειδή γνωρίζουμε λανθασμένα πληροφορίες.

Μετά την περίοδο της εφηβείας, η φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής δεν αφορά μόνο την απλή χρήση σαπουνιού και νερού.

Η χρήση των προϊόντων υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής απαιτεί συμβατότητα με τη φυσιολογία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας και ιδιαίτερη πρόνοια, ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία αυτού, όσον αφορά τη φυσιολογική χλωρίδα, το pH και την απαραίτητη υγρασία.

Με την κατάλληλη υγιεινή και φροντίδα, θα διατηρήσετε την απαραίτητη ισορροπία και θα αποφύγετε το ενδεχόμενο λοιμώξεων.

Τα προϊόντα καθαρισμού τα οποία είναι κατάλληλα για καθημερινή χρήση θα πρέπει σε γενική βάση να καθαρίζουν απαλά την επιδερμίδα, προσφέροντας ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες χωρίς όμως να την ερεθίζουν. Θα πρέπει να είναι συμβατά με το pH της περιοχής, να μην διαταράσσουν τον υδρολιπιδικό μανδύα της αιδοιοκολπικής χώρας και να μην περιέχουν χρωστικές, αρωματικές ουσίες και ερεθιστικά συντηρητικά.

Τέτοια είναι τα προϊόντα Frezyderm τα οποία συμβάλουν στην υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς και ξηρότητα. Παρέχουν ήπια αντισηπτική προστασία, ενισχύουν τη φυσιολογική άμυνα του δέρματος και προστατεύουν από την τοπική ξηρότητα, τις επιμολύνσεις και τις κολπίτιδες. Επιπλέον μειώνουν τους ερεθισμούς και την κακοσμία, αφήνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και άνεσης που διαρκεί. Είναι σημαντικά για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγιούς κολπικής χλωρίδας, ενώ παρέχουν άμεση ανακούφιση από κνησμό, φλόγωση, δυσάρεστη οσμή, υπερβολική έκκριση υγρών που οφείλονται σε βακτηριακή ή μυκητιασική κολπίτιδα, λήψη αντιβιοτικών, ενδοκολπικές πλύσεις, ακατάλληλα τοπικά καθαριστικά ή πλημμελή καθαριότητα.

Παράλληλα, τα συγκεκριμένα προϊόντα αποκαθιστούν τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα, σταθεροποιούν το κολπικό pH σε φυσιολογικά επίπεδα και ενισχύουν τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας κατά των κολπικών μολύνσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού και ότι δεν περιέχουν ζελατίνη, μόρια ζωϊκής προέλευσης και συντηρητικά.

Βρείτε τώρα σε μειωμένες τιμές τα δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα, γυναικείας υγιεινής Frezyderm, τον κατάλληλο σύμμαχο κατά των λοιμώξεων της ευαίσθητης περιοχής, στο νέο Κυπριακό Ηλεκτρονικό Κατάστημα EvZeen.com και εντάξτε τα στην καθημερινή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής σας.

Ενημερωθείτε περαιτέρω σχετικά με το τι μπορεί να σας προσφέρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και επωφεληθείτε των μοναδικών προσφορών του EvZeen.com!



 

Comments

No comment at this time!

Leave your comment



Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος