ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ

person Posted By: Focus On list In: HOME comment Comment: 0 favorite Hit: 324

Βοηθήστε τον οργανισμό σας αποτελεσματικά στη μάχη κατά των ιών 

Oι αγκαλιές, τα φιλιά, οι χειραψίες, καθώς και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, αποτελούν τους ιδανικούς τρόπους μετάδοσης των ιών του κρυολογήματος, που κατά κανόνα μας ταλαιπωρούν τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες. Εμείς σας παρουσιάζουμε τα μέσα αντιμετώπισης του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή ό,τι θα αναγκάσει τον ιό να κάνει γρηγορότερα τον κύκλο του, αλλά και ό,τι πρέπει να αποφύγετε. Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε και τα «δεν πειράζει» της αντιμετώπισης, δηλαδή τις κινήσεις που δεν βοηθούν ιδιαίτερα μεν, αλλά ούτε και βλάπτουν, εφόσον δεν γίνεται κατάχρηση. Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας αποτελεσματικά στη μάχη κατά των ιών, είναι απαραίτητο να λάβετε ορισμένα απλά μέτρα που θα «υποχρεώσουν» τον ιό να κάνει γρηγορότερα τον κύκλο του!

 

 

Τα «Φυσικά Ναι» της σωστής αντιμετώπισης...

 

Ναι στην ξεκούραση

Η σωματική και η ψυχική κόπωση είναι σύμμαχοι των ιών. Σήμερα οι περισσότεροι περνάμε το κρυολόγημα «στο πόδι» (χωρίς να απουσιάσουμε από τη δουλειά μας, ενώ η μύτη μας «τρέχει» και το κεφάλι μας κοντεύει να «σπάσει»). Με αυτό τον τρόπο, όμως, κουραζόμαστε και η άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μειώνεται περισσότερο. Για να ξεπεράσετε, λοιπόν, γρήγορα το κρυολόγημα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε την κυριότερη συμβουλή των ειδικών: Ξεκουραστείτε στο σπίτι, έστω και για δύο ημέρες.

 

Ναι στα υγρά

Όσα περισσότερα υγρά πίνετε, όταν είστε συναχωμένοι, τόσο το καλύτερο. Oι ειδικοί συνιστούν να πίνετε ακόμη και 2 λίτρα νερό την ημέρα (εφόσον δεν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως η νεφροπάθεια και η καρδιοπάθεια, όπου επιβάλλεται η περιορισμένη κατανάλωση νερού). Τα υγρά συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό και τη μύτη. Επιπλέον, η ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται από τα νεκρά κύτταρα, τα οποία αυξάνονται καθώς ο οργανισμός μάχεται τους ιούς. Εκτός από νερό, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε φρεσκοστυμένους χυμούς φρούτων, που τονώνουν τον οργανισμό, αλλά και ροφήματα (χαμομήλι, τίλιο), που μαλακώνουν το βλεννογόνο του λαιμού και της μύτης, διευκολύνοντας την αποβολή των εκκρίσεων.

 

Ναι στα πορτοκάλια 

Τα πορτοκάλια, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (λεμόνια, γκρέιπφρουτ, μαϊντανός, σέλινο, κουνουπίδι), ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προφυλάσσουν από τις ιώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ο ρόλος των οποίων είναι να μάχονται τους ιούς. Ωστόσο, όταν έχουμε ήδη κρυολογήσει, η κατανάλωση πορτοκαλάδας δεν επισπεύδει τον κύκλο του ιού, αλλά βοηθά στην ανάρρωση, στο πλαίσιο της επαρκούς λήψης υγρών και της ισορροπημένης διατροφής. 

 

Nαι στις σούπες και στις πρωτεΐνες

Oι σούπες με κοτόπουλο ή μοσχάρι είναι ιδανική επιλογή για τους κρυολογημένους, επειδή συνδυάζουν την απαραίτητη λήψη υγρών με την πρόσληψη πρωτεϊνών από το κρέας ή το κοτόπουλο. Oι πρωτεΐνες (από τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά) αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τους ιούς.

 

Nαι στις εισπνοές

Oι εισπνοές ατμού πάνω από μια λεκάνη με καυτό νερό συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων. Oι εισπνοές είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικές το βράδυ, επειδή βοηθούν τον ύπνο, που κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος είναι δύσκολος.

 

Nαι στις γαργάρες

Εάν, εκτός από το συνάχι, έχετε και πονόλαιμο, τότε μπορείτε να κάνετε τρεις φορές την ημέρα γαργάρες με ροδόνερο, αλατόνερο ή χαμομήλι, τα οποία δρουν αντισηπτικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε αντισηπτικές καραμέλες από το φαρμακείο.

 

Χρήσιμα

Τα αντιπυρετικά: Ένα παυσίπονο αντιπυρετικό (π.χ. ιβουπροφαίνη) μπορεί να σας ανακουφίσει σε περίπτωση που νιώθετε καταπόνηση και ο πυρετός σας είναι άνω των 38ο C. Αν πάσχετε και από ρινική συμφόρηση, καλύτερα να χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένο σκεύασμα που περιέχει και αποσυμφοριτικο όπως το Nurofen Cold & Flu.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment



Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December