Η αμφιδρομη σχεση Διαβητη και Περιοδοντικης νοσου

person Posted By: Focus On list In: HOME comment Comment: 0 favorite Hit: 259

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική κατάσταση όπου χαρακτηρίζεται από διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διασπά τα συστατικά των τροφών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης, την ορμόνη που εξισορροπεί την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα.

Στο σακχαρώδη διαβήτη διαταράσσεται ο μεταβολισμός του σακχάρου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές σε όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της στοματικής κοιλότητας.

Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στην περιοχή του στόματος λόγω της υπεργλυκαιμίας, είναι η περιοδοντική νόσος, η τερηδόνα, ο αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης, τα στοματικά έλκη, η καθυστερημένη επούλωση κ.α.

 

Τι είναι η Περιοδοντική Νόσος;

Η Περιοδοντική Νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή λοίμωξη η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση των οστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρά προβλήματα μάσησης, ακόμη και σε απώλεια δοντιών.

 

Πώς σχετίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης με την περιοδοντική νόσο;

Γενικά οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη κινδυνεύουν από λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας, με πιο συχνή την περιοδοντική νόσο.  Η διάρκεια του διαβήτη αλλά και το κατά πόσο είναι αποτελεσματικός ο γλυκαιμικός έλεγχος επηρεάζουν τις νόσους του περιοδοντίου. Αντιστρόφως, η παρουσία περιοδοντικής νόσου δυσκολεύει τους πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφού αναγκάζει το σώμα να παράγει κυτοκίνες (πρωτεΐνες οι οποίες αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη), δυσκολεύοντας έτσι τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Το γεγονός αυτό δείχνει την αμφίδρομη σχέση που υπάρχει μεταξύ του διαβήτη και των νόσων του περιοδοντίου.

Η αμφίδρομη αυτή σχέση έχει ως αποτέλεσμα την κακή στοματική υγεία και ειδικότερα στους πάσχοντες από διαβήτη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων μέσω της αθηρωματικής νόσου καθώς και Alzheimer’s.

Ο κυριότερος ίσως μηχανισμός επίδρασης του διαβήτη στις νόσους του περιοδοντίου είναι η υπερβολική φλεγμονώδης αντίδραση η οποία παρατηρείται σε άτομα με διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, ο σακχαρώδης διαβήτης οδηγεί σε υπερπαραγωγή προ-φλεγμονωδών παραγόντων, που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε έντονη φλεγμονή και συνεπακόλουθη καταστροφή των περιοδοντικών ιστών.

Μέσα από έρευνες έχει φανεί ότι ενήλικες με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν περιοδοντίτιδα, ενώ άτομα άνω των 45 ετών με μη ελεγχόμενο διαβήτη έχουν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή περιοδοντίτιδα σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν διαβήτη.

Άτομα τα οποία καπνίζουν και έχουν συνεχώς υψηλά επίπεδα γλυκόζης έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες για να αναπτύξουν περιοδοντίτιδα.

Περίπου το 1/3 των πασχόντων με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν σοβαρή περιοδοντίτιδα με απώλεια της επαφής των ούλων στα δόντια.

 

Πώς αναπτύσσεται η περιοδοντική νόσος;

Οι κύριες μορφές περιοδοντικής νόσου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Το πρώιμο στάδιο είναι η ουλίτιδα, που μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων και αποτελεί την αρχική μορφή της νόσου.

Είναι η κατάσταση κατά την οποία το ελλιπές βούρτσισμα επιτρέπει τη δημιουργία οδοντικής πλάκας, δηλαδή μιας κολλώδης μεμβράνης μικροβίων. Κάποια από τα μικρόβια αυτά προκαλούν φλεγμονή των ούλων και έτσι τα ούλα μπορεί να γίνουν κόκκινα, να διογκωθούν και να προκληθεί αιμορραγία. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος είτε κατά τη χρήση του οδοντικού νήματος.

Η ουλίτιδα συνήθως, ελέγχεται µε καθημερινό βούρτσισμα, τη χρήση οδοντικού νήματος και πλύση µε αντισηπτικό στοματικό διάλυμα, όπως και µε τακτικό καθαρισμό από τον οδοντίατρο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα είναι λοίμωξη των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια και περιλαμβάνει όχι µόνο τα ούλα, αλλά και το υποκείμενο οστό. Τα ούλα χαλαρώνουν γύρω από τα δόντια, σχηματίζοντας «θυλάκους» λοίμωξης. Η λοίμωξη οδηγεί σε απώλεια του οστού που συγκρατεί το δόντι και συχνά σε απώλεια των δοντιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια πρώιμης περιοδοντίτιδας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν έχει ήδη προχωρήσει η ασθένεια. Μερικά από αυτά είναι η αιμορραγία των ούλων, τα πρησμένα ούλα, η χαλάρωση των δοντιών, το πύον μεταξύ των δοντιών και των ούλων, όπως και η συνεχής κακοσμία του στόματος. Δεδομένου ότι η περιοδοντίτιδα επηρεάζει περισσότερους ιστούς εκτός από τα ούλα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί µε έναν απλό καθαρισμό αλλά με ειδική θεραπεία.

 

 

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθούμε για να προλάβουμε την εκδήλωση περιοδοντικής νόσου;

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση και η πρόληψη των στοματικών παθήσεων συμβάλλουν στον βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου. Μπορούν επίσης να αποφευχθούν, να βελτιωθούν και να ανατραπούν δυσάρεστες καταστάσεις όπως η ξηροστομία, η απώλεια δοντιών, η τερηδόνα, η καντιντίαση, ο λειχήνας, η καυσαλγία, η δύσοσμη αναπνοή και η αργή επούλωση στοματικών βλαβών.

Γενικότερα η καλή υγεία των δοντιών συμβάλλει στη γενική αυτοεκτίμηση, αξιοπρέπεια, και την κοινωνικοποίηση του ατόμου με διαβήτη.

Το βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα, μετά το φαγητό, η τακτική χρήση νήματος καθώς και η χρήση στοματικού διαλύματος, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το στόμα μας. Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμοί υποστηρίζουν επιπλέον ένα υγιές στόμα και τυχόν προβλήματα μπορούν να αναγνωριστούν νωρίς και να διορθωθούν πριν από τη μόνιμη παρουσία βακτηρίων στο στόμα σας.

Για πλήρη φροντίδα της στοματικής υγείας συνιστάται η Οδοντόκρεμα GUM Paroex 0.06%η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών της στοματικής υγιεινής, ενώ περιλαμβάνει την φροντίδα των ούλων, την ξηροστομία, τα ευαίσθητα δόντια, και την ορθοδοντική φροντίδα.

Η οδοντόκρεμα GUM Paroex 0.06%βοηθά στη μείωση συσσώρευσης της οδοντικής πλάκας και καταπραΰνει τα ευαίσθητα ούλα. Συμβάλλει στη διατήρηση των ιστών των ούλων σε υγιή κατάσταση, ενώ έχει σύστημα διπλής δράσης κατά της πλάκας. Παράλληλα έχει τη μακράς διάρκειας δυνατότητα να εξουδετερώνει την υπάρχουσα πλάκα και να προλαμβάνει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Η Χλωρεξιδινούχα Οδοντόκρεμα GUM Paroex 0.06% είναι ο κατάλληλος σύμμαχος κατά την πρόληψη και θεραπεία ενάντια στην περιοδοντική νόσο, αφού η Χλωρεξιδίνη συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής στα ούλα ενώ έχει αντιβακτηριακή δράση. Παράλληλα η περιεκτικότητά της σε φθόριο βοηθά στην επαναμετάλλωση της αδαμαντίνης για προστασία των δοντιών, στην παρεμπόδιση σχηματισμού κοιλοτήτων και στην ενδυνάμωση του σμάλτου.

Βρείτε τώρα τα προϊόντα της σειράς GUM Paroex σε μειωμένες τιμές στο νέο Κυπριακό Ηλεκτρονικό Κατάστημα EvZeen.com, ενημερωθείτε περαιτέρω σχετικά με το τι μπορούν να σας προσφέρουν και επωφεληθείτε των μοναδικών προσφορών του EvZeen.com!

Comments

No comment at this time!

Leave your comment



Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος