Ουρολοιμωξη – Συμπτωματα, Αιτια και Τροποι Αντιμετωπισης

person Posted By: Focus On list In: HOME comment Comment: 0 favorite Hit: 287

Τι είναι η ουρολοίμωξη και πώς προκαλείται;

Η ουρολοίμωξη είναι η μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, όπως νεφρά, ουρητήρας, ουροδόχος κύστη και ουρήθρα. Η μόλυνση αυτή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες τα οποία εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη και εκεί πολλαπλασιάζονται.

Οι λοιμώξεις ανάλογα με το μέρος που παρουσιάζονται κατηγοριοποιούνται σε λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου ουροποιητικού ενώ ανάλογα με το όργανο είναι η ουρηθρίτιδα, η προστατίτιδα, η κυστίτιδα και η πυελονεφρίτιδα.

Οι περισσότερες λοιμώξεις οι οποίες αφορούν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, δηλαδή την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα είναι επώδυνες και ενοχλητικές. Ωστόσο, οι συνέπειες είναι πιο σοβαρές εάν τα βακτήρια μεταφερθούν προς τα πάνω και η ουρολοίμωξη εξαπλωθεί στα νεφρά.

Η πιο κοινή αιτία ουρολοίμωξης είναι τα βακτήρια. Πιο συγκεκριμένα όταν τα βακτήρια εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα και δεν αποβάλλονται άμεσα με την ούρηση προκαλούν λοίμωξη.

 

Συμπτώματα ουρολοίμωξης

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ουρολοίμωξη από ό,τι οι άνδρες, ενώ με βάση επιστημονικές έρευνες 1 στις 2 γυναίκες μια φορά στη ζωή τους θα προσβληθούν από ουρολοίμωξη.

Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή ενώ εκδηλώνονται διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του ατόμου που έχει προσβληθεί.

Στις νεαρές γυναίκες μερικά από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η συχνοουρία, η αίσθηση καψίματος, ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στα έξω γεννητικά όργανα κατά την ούρηση και η παρουσία αίματος, κυρίως στο τέλος της ούρησης.

Σε άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας κάποια από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η αδυναμία, το κοιλιακό άλγος, ο πυρετός και τα θολά, σκούρα ή και αιματηρά ούρα με δυσάρεστη οσμή.

 

Αίτια που αυξάνουν τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη

Ο κίνδυνος για αύξηση των ουρολοιμώξεων αυξάνεται λόγω διαφόρων κακών καθημερινών συνηθειών που μπορεί να έχουμε όπως:

-        Κακή υγιεινή

Η καθημερινή υγιεινή της πρωκτογεννητικής περιοχής, η σωστή φορά κατά το σκούπισμα αλλά και η χρήση κατάλληλων σκευασμάτων υγιεινής είναι απαραίτητα.

-        Κακές συνήθειες ούρησης

Κακές συνήθειες ούρηση όπως η αναβολή της ούρησης και η γυναικεία ούρηση σε όρθια θέση αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

-        Σεξουαλικές πρακτικές

Η σεξουαλική πράξη είναι η κύρια αιτία ουρολοιμώξεων.

 

Τι είναι το μικρόβιο E. Coli και τι προκαλεί

Το μικρόβιο το οποίο προκαλεί σε συχνότερη βάση την ουρολοίμωξη ανεξάρτητα από το φύλο του ξενιστή είναι το Escherichia coli, γνωστό ως E. Coli.

Το E. coli είναι ένα μικρόβιο το οποίο υπάρχει στα κόπρανα αποτελώντας μέρος της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας του ατόμου. Το συγκεκριμένο μικρόβιο κάτω από ειδικές συνθήκες, όπως η πτώση της άμυνας του οργανισμού, μπορεί να μεταλλαχτεί σε παθογόνο μικρόβιο και να περάσει σε άλλα όργανα προκαλώντας έτσι προβλήματα, με συχνότερο την ουρολοίμωξη.

Πιο συγκεκριμένα το E. coli ευθύνεται για το 80% των περιπτώσεων πυελονεφρίτιδας, για το 60% των περιπτώσεων κυστίτιδας και για το 30% των περιπτώσεων ασυμπτωματικής βακτηριουρίας.

 

Μέτρα πρόληψης ουρολοίμωξης από E. coli

Σε μερικές περιπτώσεις ο οργανισμός αντιμετωπίζει το μικρόβιο E. Coli με τοπικούς μηχανισμούς χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη φαρμάκων και έτσι δεν εκδηλώνεται ουρολοίμωξη.

Μερικά μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:

  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μην είναι πυκνά τα ούρα.
  • Κατανάλωση χυμών (Ο χυμός cranberry φαίνεται ότι περιέχει μανόζη-D και τανίνες τα οποία αναστέλλουν την προσκόλληση του E. coli στο τοίχωμα της κύστης).
  • Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή έτσι ώστε τα μικρόβια να μην προλαβαίνουν να πολλαπλασιαστούν.
  • Ούρηση με την πρώτη επιθυμία και σε καθιστή θέση για τις γυναίκες.
  • Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής.

 

Θεραπεία κατά της ουρολοίμωξης

Σε πολλές περιπτώσεις οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν το μικρόβιο έτσι φτάνουμε σε μια κατάσταση οπού πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά θεραπείας.

Η θεραπεία κατά της ουρολοίμωξης διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα της μόλυνσης και τα άλλα προβλήματα που πιθανόν να έχει ο ασθενής.

Ισχυρό όπλο αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης είναι η D-Μαννόζη, ουσία η οποία παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας γι’ αυτό και θεωρείται ένα ασφαλές και φυσικό συμπλήρωμα διατροφής.

Η D-Μαννόζη είναι ένα σάκχαρο που υπάρχει σε πολλά φρούτα, όπως ροδάκινα, μήλα, πορτοκάλια, granberry και βατόμουρα. Η  D-μαννόζη αντιδρά με ένα μοναδικό τρόπο αλληλεπιδρώντας με τα στελέχη του E. coli, εμποδίζοντας έτσι την ικανότητά του μικροβίου να κινείται. Η κατανάλωση της D-μαννόζης σε μορφή χαπιού αναστέλλει την ικανότητα του E. coli να ανεβαίνει πιο ψηλά στην κύστη. Αυτό σημαίνει ότι η D-μαννόζη σε συνδυασμό με άφθονο νερό βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει το μικρόβιο Ε. coli από την ουροδόχο κύστη με ευκολία.

Η D-μαννόζη σε συνδυασμό με το ανθρακικό ασβέστιο, τα οποία εμπεριέχονται στο προϊόν D-Mannose 1000mgαπό την Power Health αποτελούν άμεση και αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων.

Το D-Mannose 1000mg είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, τόσο κατά τη θεραπευτική φάση, όσο και στην πρόληψη, κυρίως σε χρόνιες υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις (recurrent UTIs) αλλά και κατά τις πρώτες 10 μέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, έτσι ώστε να μειωθεί αισθητά το ενδεχόμενο υποτροπής. Επίσης, μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά από τον πόνο και τη δυσφορία κατά τη διάρκεια της οξείας κυστίτιδας. Είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και vegans, εύκολο στη χρήση ενώ είναι ασφαλές και απαλλαγμένο από ανεπιθύμητες ενέργειες.

Βρείτε το προϊόν D-Mannose 1000mg με την εγγύηση ποιότητας της Power Health σε τιμή έκπτωσης στο νέο Κυπριακό Ηλεκτρονικό Κατάστημα EvZeen.comκαι ενημερωθείτε περαιτέρω σχετικά με το τι μπορεί να σας προσφέρει.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment



Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος