Διατροφη & Εγκυμοσυνη: Τι πρεπει να γνωριζει η μητερα για τη σωστη αναπτυξη του μωρου

person Posted By: Focus On list In: HOME comment Comment: 0 favorite Hit: 359

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η διατροφή της γυναίκας επηρεάζει άμεσα και δραστικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό σημαίνει πως οι διατροφικές της επιλογές είναι μεγάλης σημασίας και για την δική της υγεία και ψυχική ισορροπία, που είναι απαραίτητες για την κύηση, αλλά και για την ανάπτυξη ενός άρτια ανεπτυγμένου και υγειούς μωρού. 

 

Οι ανάγκες της γυναίκας σε ενέργεια και πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά όχι τόσο ώστε να δικαιολογεί την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την πρόσληψη μεγάλου σωματικού βάρους με αρνητικές συνέπειες για την εγκυμονούσα. Επομένως, δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα των θερμίδων που καταναλώνει η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η περιεκτικότητα του γάλακτος σε θρεπτικά ιχνοστοιχεία, αλλά και η επάρκειά του σε ποσότητα, εξαρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα της διατροφής της θηλάζουσας μητέρας.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες που η πρόσληψή τους είναι ευεργετική και για την εγκυμονούσα μητέρα, αλλά και για το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα της.

 

Ποια είναι τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία που χρειάζεται μία εγκυμονούσα ή θηλάζουσα γυναίκα;

 

√ Φυλλικό Οξύ: Είναι απαραίτητο για την ομαλή κυτταρική διαίρεση και την σύνθεση του DNA που εκτελείται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον πλακούντα και στο έμβρυο. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, στα όσπρια, στα εσπεριδοειδή, στις πατάτες, τα δημητριακά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και στις φράουλες.

 

√ Βιταμίνη Β12: Πάει χέρι – χέρι με το φυλλικό οξύ. Συμβάλλει στην άρτια ανάπτυξη του εμβρύου καθώς είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του DNA, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ συμβάλλουν δραστικά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Παράλληλα, είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού.

 

√ Βιταμίνη D: Πολύ σημαντική για τη σύνθεση των οστών και την απορρόφηση του ασβεστίου. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο βάρος νεογνού. Διατροφικά είναι δύσκολο να την προσλάβουμε καθώς υπάρχει κυρίως στα λιπαρά μέρη των γαλακτοκομικών και στον κρόκο του αυγού. Η σύνθεσή της προάγεται από την έκθεσή μας στον ήλιο.

 

√ Σίδηρος: Αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη του αίματος, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και το διοξείδιο του άνθρακος από τους ιστούς στους πνεύμονες. Είναι το απαραίτητο στοιχείο για την αιμοποίηση και την αύξηση του όγκου του αίματος. Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα ψάρια, καθώς και το συκώτι που χρειάζεται όμως προσοχή στην ποσότητα. Η απορρόφησή του είναι πιο εύκολη όταν συνδυάζεται με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C.

 

√ Ασβέστιο: Αποτελεί το βασικό μέταλλο των οστών. Η πρόσληψή του σχετίζεται με την οστική πυκνότητα του εμβρύου. Παράλληλα, αποτελεί και δομικό συστατικό των δοντιών. Τροφές που αποτελούν πηγή ασβεστίου είναι κυρίως το γάλα και τα γαλακτοκομικά.

 

Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο για μία γυναίκα να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία από την διατροφή της στις απαιτούμενες ποσότητες, υπάρχουν στην αγορά συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμονούσα μητέρα, τη θηλάζουσα μητέρα καθώς και για τη γυναίκα που επιθυμεί να συλλάβει.

 

Στο νέο ηλεκτρονικό κατάστημα EvZeen.com τώρα μπορείτε να βρείτε σε τιμή έκπτωσης την ολοκληρωμένη σειρά διατροφικών συμπληρωμάτων Vitabiotics Pregnacare, που σας εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων ιχνοστοιχείων για την υγεία της μητέρας και του μωρού. Ζητήστε ιατρική συμβουλή πριν λάβετε το προϊόν.

 

Comments

No comment at this time!

Leave your comment



Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December