Υγιη οστα - Παραγοντες που επηρεαζουν την υγεια των οστων, διαταραχες και τροποι αντιμετωπισης

person Posted By: Focus On list In: HOME comment Comment: 0 favorite Hit: 472

Υγιή οστά - Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των οστών, διαταραχές και τρόποι αντιμετώπισης

Η υγεία των οστών είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της όλης υγείας μας. Τα οστά λειτουργούν υποστηρικτικά και προστατευτικά ενώ είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της κίνησης.

Τα οστά μας αυξάνονται σε μήκος μέχρι την ηλικία των 16-18 ετών. Όσον αφορά την πυκνότητά τους όμως, η οποία αποτελείται από άλατα ασβεστίου, κολλαγόνο και διάφορα άλλα μέταλλα, εξακολουθεί να αυξάνεται μέχρι και την ηλικία των 30 ετών, όπου και κατακτάται η μέγιστη οστική μάζα. Μετά την ηλικία αυτή και αφού επιτευχθεί μέγιστη οστική μάζα, η πυκνότητα των οστών ξεκινά να μειώνεται. Η μείωση της πυκνότητας των οστών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται τα οστά πιο λεπτά και εύθραυστα και να οδηγούμαστε έτσι σε οστεοπενία και οστεοπόρωση.

Παράγοντες που δρουν αρνητικά στην υγεία των οστών

Εκτός από την ηλικία, υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των οστών μας. Οι παράγοντες αυτοί αφορούν κυρίως συνήθειες του τρόπου ζωής μας και μπορεί να είναι οι εξής:

Καθιστική ζωή: Η άσκηση έχει την ικανότητα να δυναμώνει τα οστά μας, η καθιστική ζωή μπορεί όμως να φέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Πολύς χρόνος στο σπίτι: Η βιταμίνη D, (συστατικό απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών) παράγεται από τον οργανισμό μας στο φως του ήλιου.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά στην απορρόφηση ασβεστίου από το σώμα μας.

Πολλά αναψυκτικά: Στα αποτελέσματα αρκετών ερευνών φαίνεται να υπάρχει σύνδεση της οστικής απώλειας τόσο με την καφεΐνη όσο και με τον φωσφόρο που υπάρχει στα αναψυκτικά.

Κάπνισμα: Η τακτική εισπνοή καπνού τσιγάρων εμποδίζει το σώμα από το να σχηματίσει εύκολα καινούργιο υγιές οστικό ιστό.

Αλάτι: Όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο ασβέστιο αποβάλλει ο οργανισμός μας.

Πολύ χαμηλό βάρος: Ο Δείκτης Μάζας Σώματος 18,5 ή λιγότερο, σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα θραύσης και απώλειας οστικής μάζας.

Διαταραχές στην υγεία των Οστών

Οι πιο πάνω παράγοντες δημιουργούν διαταραχές οι οποίες εμφανίζονται στα οστά και προκαλούν διάφορα προβλήματα, ενώ μπορούν ακόμα και να αναστείλουν συγκεκριμένες λειτουργίες των οστών. Μερικές από αυτές τις διαταραχές είναι:

  •         Οι γενετικές διαταραχές οι οποίες πολλές φορές επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών. Τέτοιες είναι η αχονδροπλασία και η ατελής οστεογένεση οι οποίες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το χαμηλό ανάστημα του ατόμου. 
  •        Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να επιφέρουν σοβαρές βλάβες στα οστά, αφού η διατροφική έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία στους ενήλικες, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα μαλακά και κακοσχηματισμένα οστά.
  •        Οι ορμονικές διαταραχές οδηγούν συχνά το άτομο σε οστεοπόρωση. Η παραγωγή υπερβολικής ποσότητας παραθυρεοειδούς ορμόνης προκαλεί κύστες στα οστά, ενώ η  παραγωγή υπερβολικής ποσότητας της αυξητικής ορμόνης οδηγεί σε γιγαντισμό.
  •        Οι εκφυλιστικές διαταραχές, τις οποίες συναντάμε συχνότερα σε μεγάλες ηλικίες επιδρούν επίσης αρνητικά στα οστά. Μια από τις γνωστές εκφυλιστικές παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία προκαλεί φθορά στην επιφάνεια των οστών των αρθρώσεων.

Μέτρα αντιμετώπισης και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία των οστών

Εκτός από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, η ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή υγεία των οστών. Η επαρκής πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών επηρεάζει σημαντικά τη μέγιστη οστική μάζα, αλλά και τον ρυθμό με τον οποίο ανακατασκευάζονται τα οστά. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, των οποίων η έλλειψη έχει συσχετιστεί με παθήσεις των οστών.

  •        Βιταμίνη D
  •        Βιταμίνη C
  •        Χαλκός
  •        Ψευδάργυρος
  •        Βιταμίνη K
  •        Βόριο
  •        Λυσίνη
  •        Μαγνήσιο

Έχει αποδειχθεί μέσα από διάφορες μελέτες ότι η λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D με συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αποτελέσει ένα προληπτικό μέτρο κατά της έναρξης της οστεοπόρωσης αλλά και των καταγμάτων του ισχίου ή άλλων καταγμάτων στους ηλικιωμένους. Τέτοια συμπληρώματα είναι τα Osteocareμε την εγγύηση ποιότητας της VITABIOTICS.

Τα συμπληρώματα διατροφής Osteocareαποτελούν ένα μοναδικό συνδυασμό ασβεστίου με βιταμίνη D, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, ο οποίος εξασφαλίζει και ενισχύει την καλή υγεία των οστών.

Ποια είναι τα δραστικά συστατικά του συμπληρώματος διατροφής Osteocare

Πιο αναλυτικά το ασβέστιο είναι το βασικότερο δομικό συστατικό των οστών γι’ αυτό και η λήψη του είναι αναγκαία. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Το μαγνήσιο αποτελεί επίσης δομικό συστατικό των οστών ενώ εμπλέκεται παράλληλα και στο μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Τέλος ο ψευδάργυρος, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, ενισχύει την επιμετάλλωση των οστών με αποτέλεσμα να συμβάλλει στο σχηματισμό της οστικής μήτρας.

Ποιοι μπορούν να καταναλώσουν τα συμπληρώματα διατροφής Osteocare

Τα συμπληρώματα διατροφής Osteocare της VITABIOTICS είναι κατάλληλα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Είναι ιδανικά ιδιαίτερα για παιδιά που βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης, για άτομα μεγάλης ηλικίας, αθλητές, χορευτές, όπως και άτομα τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έχουν αποκλείσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους. Είναι ιδανικά επίσης για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς και κατά την περίοδο εμμηνόπαυσης και μετά. Σε περίπτωση που υποφέρετε από αλλεργίες σε τρόφημα ή συστατικά που εμπεριέχονται στο προϊόν, τότε χρειάζεται ιατρική συμβουλή πριν τη χρήση.

Μπορείτε τώρα να βρείτε στο νέο Κυπριακό Ηλεκτρονικό Κατάστημα EvZeen.com την ολοκληρωμένη σειρά Osteocare από την VITABIOTICS σε μοναδικές τιμές έκπτωσης και να ενημερωθείτε περαιτέρω σχετικά με το τι μπορεί να σας προσφέρει και τις θετικές επιδράσεις των συγκεκριμένων προϊόντων στην υγεία των οστών. 

Comments

No comment at this time!

Leave your comment



Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December